Обсъдихме редизайн на мярката 60/40. Това заяви социалният министър Гълъб Донев

...
Обсъдихме редизайн на мярката 60/40. Това заяви социалният министър Гълъб Донев
Коментари Харесай

Помощи по мярката 60/40 - по нови правила

Обсъдихме редизайн на мярката 60/40. Това съобщи общественият министър Гълъб Донев по време на брифинг след съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие. По думите му, това ще стане посредством приемане на промени в разпореждане 151 на Министерски съвет от 2020 година, които бяха обсъдени днес със обществените сътрудници.

" Интензитетът на присъединяване на страната в мярката ще бъде разграничен на две елементи. При 30% спад в оборота, страната ще подкрепи 50% от осигурителния приход за лицата, попадащи в икономическите действия, които ще бъдат подпомагани. А също към осигурителния приход ще бъдат включени дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40%, към помощта от страната ще се резервира в съответствие 60/40, като тук 60% работодателите ще получат за своите наети служащи и чиновници. Тази поддръжка, тази помощ ще бъде изчислена от осигурителния приход за месец април и дължимите осигурителни вноски от работодателя ", изясни Гълъб Донев. 

По думите на обществения министър, мярката ще бъде продължена още 2 месеца - през юли и август, с остатъчен запас от европейско финансиране. Предстои обаче да се посочи интервалът, в който бизнесът ще потвърждава спад на приходите си. 

" Всички работодателски организации поддържаха плана за разпореждане, изхождайки от обстоятелството, че има три ограничавания, с цел да бъде той по-добър. Първото е, че няма планувани средства в бюджета, второта - няма настоящ парламент, с цел да промени това, и третото ограничаване е чисто времево, защото няма да има задоволително време за  по-сериозни промени ", съобщи след срещата ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

Социалният министър Гълъб Донев представи Виолина Накова като новия ръководител на Съюза за стопанска самодейност. " Тя е първата жена, заемаща този пост ", уточни Донев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР